Kohinaa in Cambodia

Monday, July 17, 2006

Takeo - Sihanoukville

Noniin, kerran elämässä on koettava herääminen kukon lauluun ja nyt on sekin koettu. :) Nukuimme tosiaan puumökissä maatilalla, jossa on kanoja, lehmiä, kissoja ja koiria. Ilmastointia ei tietenkään ollut ja lautojen välistä ilman vaihtumisen sijaan olisi tullut moskiittoja, joten nukuimme puulattian päälle asetetulla patjalla moskiittoverkon suojassa.

Maatila oli valtavan kotoisa eikä minulla ollut lainkaan ongelmia kotoutua. Tuumasinkin Mikolle, että olisimmepa viettäneet enemmänkin aikaa siellä. Turistimatkoilla ei useinkaan pääse lähelle paikallisten arkea, joten kokemus oli todella hieno. Perhe oli valtavan ystävällinen ja vieraanvarainen. Emäntä ja isäntä olivat eläkeikäisiä ja heidän 12 lapsestaan osa asui kotona ja loput jossain muualla. Heidän poikansa tuli illalla käymään Phnom Penhistä ja hän puhui hyvää englantia. Emäntä ja isäntä eivät puhuneet englantia, joten Vibol toimi tulkkina.

Saavuimme itse Phnom Penhistä joskus viiden maissa. Löhöilimme talon pihalla riippumatoista makoillen, samalla ihmetellen ja ihastellen perheen asumusta. Ehdoton kulminaatio tälle reissulle. Täytyy sanoa, että emännän valmistama kanakeitto ja paistetut vihannekset voittivat kevyesti monet ravintolat, joissa olemme matkan aikana olleet.

Perheen lapsenlapsista kaksi kolme tyttöä kierrättivät minua ja Teri:ä ympäri taloa esitellen mm. kissoja. Hekään eivät paljon englantia osanneet, mutta sehän ei juuri haitannut. Kissalta oli leikattu häntä ihan töpöhännäksi ja minua jäi ihmetyttämään syy, minkä takia näin tehdään. Tietääkö joku? Toimme perheelle lahjaksi jokainen mitä keksimme, joten myös lapset saivat jotain kivaa tuliaista. Aussit toivat söpöjä koalapehmoleluja, joku toi Kambodia-Englanti-oppikirjan, joku vihkoja, kyniä, penaaleja, karkkia, keksejä, hammastahnaa yms. Isäntäperhe oli hyvin kiitollinen näistä lahjoista. Uskon, että lapset pitivät varsinkin koulutarvikkeista.

Illallinen syötiin lattialla istuen siten, että keskelle tuotiin ruoka, josta jaettiin kaikille vähän. Santsattua tuli. Hyvää oli, mmmm. Aamiainen toteutettiin hieman samaan tyyliin ja kanat juoksentelivat villinä lattian alapuolella. Olo oli oikeasti haikea, kun lähdimme pois maatilalta.

------

Vatsa minulla on ollut löysällä jo yli viikon ja todenteolla ikävöin ruisleipää. Eniten Suomesta on ikävä nimenomaan ruisleipää. Paikallinen kahvikin on täällä hyvää eikä vaadi edes maitoa sekaan. Ruoka on todella alkanut toistaa itseään paikallisissa ravintoloissa, joten Phnom Penhissä söimme pizzaa lauantai-iltana ja sunnuntaina Mikko tilasi hampurilaisen ja minä chicken sandwichin. Eivät ne vatsaani onnistuneet kovettamaan, mutta olivat hyvää vaihtelua. Emme ole pikaruokaravintoloihin sortuneet vielä kertaakaan.

Täällä on paljon pizzerioita turistikaupungeissa ja niillä on hassuja nimiä, kuten Pink Elephant, Happy Pizza, Happy Herb Pizza ja Kampuccino. Luin Lonely Planetista, että paikalliset käyttävät marijuanaa mausteena joissakin ruoissaan, mutta en ole saanut vahvistusta onko kyseistä yrttiä käytetty myös noissa "happy pizzoissa". (toim. huom. niissä on marijuanaa, mutta emme sellaista koko matkan aikana syöneet, joten emme tiedä kuinka erilainen pizzakokemus se olisi ollut.) Mikko söi salamipizzan ja minä pinaatti-mozzarella-pizzan ja se oli valtavan hyvää.

Kratiessa, ennen delffiinien katselua, kävimme lounaalla ravintolassa nimeltään Red Sun Falling ja sitä piti amerikkalainen homo mies, joka oli joko ihan pilvessä tai humalassa, mutta ihan täysin sekaisin joka tapauksessa. Ruoka oli ihan hyvää, mutta omistaja oli ihan liian sekaisin, joten koitimme vältellä hänen kanssaan puhumista, vaikka hän oli innoissaan saadessaan englantia hyvin puhuvia vieraita, joista jopa kolme (3) oli miehiä!

Kratiessa perjantaina matkustimme moottoripyörän selässä puoli tuntia suuntaansa katsomaan jokidelfiinejä. Moottoripyörät olivat enemmänkin skootterin ja kevarin välimuotoja ja tietenkään kukaan ei saanut kypärää...paitsi Jenny, joka ei olisi muuten uskaltanut lähteä ollenkaan kyytiin. Kuskit ajoivat kuitenkin todella sopivan hitaasti, joten Jenny (ryhmän pelokkain) uskalsi myös olla kyydissä. Kesken matkan iski vesisade, joten löysimme sateensuojan ja kuskit parkkeerasivat motonsa (12kpl) tien varteen. Jostain syystä emme itse saaneet ajaa; varmaankin ihan fiksusti turvallisuuden takia, joten jokaisella oli oma kuskinsa. Minun kuskini oli vanha mies, ehkä noin 60-vuotias, mutta hyvin vakaata oli hänen menonsa.

Menimme katsomaan delfiinejä kahdella 6 henkeä ja kuskin vetävällä paatilla katoksineen. Jokidelfiinit ovat paljon ujompia kuin meridelfiinit, joten viittä metriä lähempää emme nähneet yhtäkään. Kuitenkin veneemme ympärillä pyöri useita yksilöitä. Valokuvaaminen epäonnistui, sillä delfut olivat aina joko liian kaukana, jossain arvaamattomassa paikassa ja liian nopeita. Parhaimmillaankin sain vain pyrstön kuvaan, sillä ne vain käväsivät veden pinnan yläpuolella ja painuivat samantien veden alle. Kivoja otuksia silti, joten heidän suojelemisensa on todella tärkeää, etteivät he kuole sukupuuttoon. Yksilöitä tuossa joessa (Mekong) on n. 80-90 kappaletta.

Perjantai-iltana motskaroinnin ja delfiinien jälkeen kävimme syömässä paikallisen hotellin ravintolassa, joka saattoi olla nimeltään Heng Heng 2. Ruoka oli huonompaa kuin aiemmin, sillä liha oli hirveän sitkeää eikä sitä haluttanut syödä. Juttu kuitenkin luisti ja ehdotin, että kävisimme vielä Red Sun Fallingissa yhdellä paukulla desinfioimassa vatsamme.

Aiemmin tuona päivänä minulla oli todella heikko olo ja lounaalla tuntui, että olisin pyörtynyt, jos en olisi saanut juoda muutamaa tölkillistä 7Up:ia. Ruoan jälkeen olo helpotti vähän, mutta olin kuitenkin epävarma olostani. Illallisella olo oli kuitenkin ihan hyvä, joten oletin huonon olon kaikonneen.

Paukkuni oli Bacardia kokiksen kera ja se oli aika vahvaa ja hoin koko ajan, että empä ole aiemmin yhdestä juomasta tullut näin humalaan. Niin, ehkä se ei ollut humalaa, sillä heti huoneeseemme päästyämme minua alkoi palella ihan valtavasti ja syöksyin suoraan peiton alle. Peitto ei kuitenkaan riittänyt lämmittämään minua vaan tärisin sairaalloisesti. Mikko tuli viereeni ja koetti lämmittää minua, mutta sydämeni vain hakkasi, huohotin, itkin ja tärisin kylmästä.

Sain jossain vaiheessa hengitykseni rauhoitettua, mutta meni aika kauan, että paleleminen loppui. Siinä vaiheessa olin jo tulikuuma, selkeästi korkeassa kuumeessa, joten otin Buranan. Tulimme siihen tulokseen, että turha jäädä arvailemaan mikä minulla on vialla, joten Mikko haki oppaamme Vibolin apuun. Hän soitti lääkäriin ja kuljetti minut mopolla lähiklinikalle tapaamaan lääkäriä.

Klinikka oli todella pieni - käytännössä kolme huonetta. Minut vietiin tutkimushuoneeseen, missä todella huonoa englantia puhuva lääkäri kyseli oireistani. Hän mittasi kuumeen ja sillä hetkellä se oli 38,1 astetta. Uskon, että Burana oli jo ehtinyt vaikuttaa, joten luultavasti kuumetta oli ehtinyt olla yli 39 astetta.

Lääkäri halusi ottaa verikokeita ja pistää minut tiputukseen suolaliuoksen kera. Pyysin päästä ensin käymään vessassa, koska tiputuksessa se ei olisi ihan niin helppoa. Klinikalta löytyi kolme vessaan, joista kaikki vain reikiä lattiassa. Vessapaperia ei näkynyt, mutta pyysin voisinko saada. Näytti ensin, että lääkäri ei oikein ymmärtänyt, sillä hän ohjasi minut yksityiseen vessaansa, jossa ei myöskään ollut vessapaperia. Toistelin sanoja "toilet paper? paper?", kunnes hän sanoi "We used to have it but no more." Tästä syystä sitten vain hoidin ykköshätäni, sillä miten ihmeessä olisin saanut ripulit pyyhittyä!?!?

Koska kyseessä oli sairaala, olisin todellakin olettanut heillä olevan vessapaperia. Missään ei myöskään voinut pestä käsiä saippuan kera, joten olin aika kauhuissani siitä hygienian tasosta, varsinkin kun tiesin, että kohta minulta otettaisiin vertakin.

Mikko vahti, että lääkäri varmasti otti puhtaan neulan. Hoitaja sentään desinfioi sen alueen, mihin neulaa tökkäsi eli vasemman kämmenselän, mutta ei esimerkiksi sormiani, joissa varmasti loikki bakteereja. Kivuton prosessi verikoe ja tiputusneulan laitto kuitenkin oli ja minua rauhoitti hirveästi se, että Mikko oli koko ajan mukanani pitäen minusta kiinni.

Kuume laski hikoiltuani hirveästi ja oloni parani verikokeen tuloksia odotellessamme. Soittelimme Suomeen vakuutustoimistollemme ja sieltä päivystävä lääkäri soitti minulle ja kyseli oireita. Kun verikokeen tulokset tulivat, lääkärit puhuivat keskenään ja paikallinen lääkäri tosiaan kuvitteli, että minulla on denguekuume.

Ehdin lähettää äidillenikin tekstarin, että minulla on denguekuume. Suomalainen lääkäri sanoi puhelimessa, että voi olla, että minulla ei ole yhtään mitään tai sitten minulla voi olla denguekuume, joten hän suositteli siirtymistä pääkaupungin klinikalle. Hän myös totesi, että kyseinen lääkäri ei vaikuttanut kovin pätevältä, joten olisi parempi menä kansainväliselle klinikalle. No shit.

Niimpä minulle sitten tilattiin ambulanssi. Ihan hirveää byrokratiasotkua siitä kuitenkin tuli ja jouduimme odottamaan hotellilla pari tuntia, että Singaporen SOS soitteli Phnom Penhin SOS:lle ja Suomen toimisto soitteli Bangkokiin ja Bangkok Mikolle jne jne jne jne jne. Todella stressaavaa. Kun lääkäri kysyi minulta tämän sotkun keskellä klo 02.00 aamulla, että "How are you feeling?", sanoin vain, että "Angry!!" ja hän nauroi. Minua ei naurattanut.

Ambulanssikyyti kesti 6-7 tuntia perille, mutta sain nukuttua siitä suuren osan, sillä olin makuuasennossa. Mikko puolestaan oli istuma-asennossa eikä nukkunut koko yönä varmasti minuuttiakaan. Ambulanssin etuosassa istuvat kolme miestä kuuntelivat radiosta jotain järkyttävää musiikkia, joka sekin hidasti nukkumista. Kamputsean tiet tuntien matka ei tietenkään ollut ihan täysin möykytönkään, mutta ei kuitenkaan yhtä kuoppainen kuin Siem Riep - Poipet -väli.

Perillä pääsin vihdoinkin kunnon vessaan ja jouduin antamaan veri-, virtsa- ja ulostenäytteet. Ugh.

Olin enää lähinnä väsynyt matkasta ja verensokeri oli alhaalla, mutta muuten olin ok. Uusi stressin aihe kuitenkin tuli, kun ambulanssikuski halusi meidän maksavan käteisellä $500!!! kyydistä jne. En ymmärrä miksi heitä tuli ambulanssissa kolme, sillä yksi niistä välillä (ehkä kolmesti) tarkasti pulssini, mutta ei muuta. No, taas tuli hirveä puhelinsoittobuumi ja taas kommunikoi n eri toimistoa ja sairaalaa. Ambulanssikuski seisoi luonamme koko tämän ajan vaatimassa rahoja. Voi luoja, että kyrpi. Vihdoinkin Suomen Pohjola sai Bangkokin toimistonsa soittamaan Phnom Penhin sairaalaan ja laskutussitoumus saatiin sovittua ja sairaalan amerikkalaispomo kävi sanomassa, että kaikki ok, veti verhot kiinni, vei ambulanssikuskin mukanaan ja lähti hoitamaan asiaa eteenpäin.

Tuossa vaiheessa, kun verhot menivät kiinni ja jäimme vihdoinkin kaksin, kyyneleet tulivat silmiini. Kaikki tuo stressi vain sen takia, että vakuutusyhtiö varmasti hoitaisi aiheutuvat kulut. Me kun tiesimme, että asia hoituu, mutta jestas, että paikalliset osasivat tehdä asian vaikeaksi.

Mikko tuli lepäilemään sängylle viereeni ja nukuin tuntemattoman ajan, Mikkokin ehkä hieman odotellessamme labrakokeiden tuloksia. Kun lääkäri tuli, kertoi hän, että mitään ei löytynyt. Oireita minulla ei enää silloin ollut eikä ole vielä tullut sen jälkeenkään. Hyvä niin. Lääkäri antoi mukaan kassillisen Royal Rehydration Salts-pusseja ja käski minun juoda niitä veteen sekoitettuna 2-3 litraa päivässä.

Hassua, mutta mukavaa oli huomata, kuinka optimistisena pysyin oikeastaan koko sairaalarulianssin ajan. Mikon läsnäolo auttoi paljon, sillä saatoimme yhdessä ihmetellä ja naureskella tapahtuvalle. Ajattelin vain, että sille ei voi mitään, että sairastuin, mutta joka tapauksessa lopputulos on hyvä, sillä emme itse joudu maksamaan hoidosta ja pääkaupungissa olisin saanut lääkitystä ja tarpeen tullen minut olisi lennätetty Bangkokiin tai Singaporeen hoitoon. Ajattelin vain, että osa seikkailua tämäkin on. En silti suosittele sitä kenellekään, sillä itse pääsin TODELLA vähällä. Tuntuu aivan käsittämättömältä, mikäli mitään oireita ei enää tule. Mitään ei ole ilmennyt, vaikka kuumeen noususta on jo kohta kolme päivää. Parempi lienee koputella puuta. :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home